logistiek

Welke certificaten komen van pas in de logistiek? Lees het hier!

Werken in de logistiek is een belevenis die op de eerste plek niet voor iedereen is weggelegd. Het is een vakgebied waarbij zowel consistentie als variatie bij komt kijken. Als logistiek medewerker moet je onder andere in staat zijn om secuur en geordend te kunnen werken in combinatie met handigheid in vervoersmiddelen en het MS office pakket. Kap opleidingen kan je hier bijvoorbeeld bij helpen. Ook moet je fysiek sterk je in schoenen staan, tegen een stootje kunnen en tegen flexibiliteit in werktijden kunnen. Zit jij te denken aan bijvoorbeeld een baan in de logistiek of het halen van een heftruck certificaat? Hieronder lees je welke diploma’s van pas komen in deze sector.

Kruip achter het stuur

Het verplaatsen en transporteren van goederen aan de hand van voertuigen kan in een adem worden genoemd met het belang van de logistieke sector. Het hebben van een bevoegdheid om deze voertuigen te kunnen besturen is daarom essentieel. Denk hierbij aan een reachtruckcertificaat, een heftruckcertificaat of je rijbewijs C voor vrachtwagens. Wanneer je binnen je werkveld gevaarlijke stoffen moet vervoeren, is het verplicht om een ADR Basiscertificaat te hebben. In tegenstelling tot volledig theoretische opleidingen kun je deze certificaten niet online behalen maar moet je daadwerkelijk in het voertuig aan de slag. Via je werkgever kun je doorverwezen worden naar een geschikte opleider, maar online kun je je ook aanmelden via instanties als Kap opleidingen en randstad.

Veiligheid voorop

In het werkveld van de logistieke sector krijg je voortdurend te maken met aspecten die eventueel gevaar kunnen opleveren. Dit heeft betrekking tot onder andere het verplaatsen van goederen en het gewicht van goederen en machines. Logistiek medewerkers dienen daarom altijd alert te zijn over wat ze vervoeren, hoe ze dit vervoeren en de risico’s die het met zich meebrengt. Bewust zijn van jouw veiligheid en die van de omgeving is daarom een must. Zo heeft iemand met een heftruckcertificaat een duidelijk beeld over hoe gevaarlijk een heftruck kan zijn bij misbruik. Het is daarom vanzelfsprekend dat opleiders zoals Intermediair en Kap opleidingen een VCA diploma aanbieden. Het VCA diploma is essentieel (vaak verplicht) om aan te tonen dat jij als logistiek werker kennis hebt van veiligheid en risicovolle werkzaamheden die je eventueel uitvoert.