Zo vind je een goede stageplek

Zo vind je een goede stageplek

Studeer je momenteel aan het mbo, hbo of aan de universiteit en dien je binnenkort stage te gaan lopen? Dan kun je maar beter goed voorbereid aan de slag gaan. Stage lopen is namelijk een van de meest kostbare ervaringen die je tijdens je studie zult opdoen. Tijdens je stage kom je erachter hoe het is om bij een bedrijf of organisatie te werken. Ook zul je erachter komen waar nu exact jouw interesses liggen door aan de slag te gaan met verschillende vraagstukken en werkzaamheden. Vandaag geven we je een paar tips voor het vinden van jouw volgende stageplek.  

 

Een meeloopstage of afstudeerstage  

Meestal ga je vanaf je tweede of derde studiejaar stage lopen. Dit is vrijwel altijd een meeloopstage. Het doel van deze meeloopstage is om praktijkervaring op te doen bij een bedrijf of organisatie. Een meewerkstage staat dan ook vooral in het teken van meewerken binnen de organisatie. Naast het meewerken dien je vaak ook een kleine stageopdracht van school uit te voeren. Zit je in de eindfase van je studie? Dan ga je afstuderen. Deze stage bestaat voor een klein gedeelte uit meewerken, en voor een groot gedeelte uit het uitvoeren van een scriptie of andere stageopdrachten. Al je opgedane kennis ga je nu verwerken in een laatste praktijkopdracht.  

 

Kom erachter waar je interesses liggen 

In veel gevallen mag je zelf een stageplek uitzoeken. Helaas komt het nog vaak voor dat studenten niet goed op hun plek zitten bij hun stagebedrijf. Zet daarom altijd eerst op een rijtje welke onderwerpen en vakken je vanuit je studie het meest interessant vindt. Door tijdens je stage aan de slag te gaan met iets wat je interessant vindt, kun je specifieke praktijkervaring hierover opdoen. Zo kun je nagaan of je verwachtingen matchen met de realiteit. Bovendien word je stage ook nog eens een stuk leuker wanneer je aan de slag gaat met iets dat je echt interessant vindt.  

 

Gebruik je netwerk voor het vinden van een stageplek 

Nu je precies weet waar je naar op zoek moet gaan, kan de zoektocht echt beginnen. Het is logisch om direct op verschillende vacaturewebsites op zoek te gaan naar een stageplek. Veel bedrijven zetten immers stagevacatures uit. Echter is het ook zeer verstandig om je netwerk in te schakelen. Raadpleeg je familie, vrienden of kennissen om je te helpen met het vinden van een stageplek. Via connecties kom je immers vaak sneller binnen bij een stagebedrijf. Ook kun je LinkedIn gebruiken voor het vinden van een stageplek. De kans is groot dat connecties op het platform je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte stageplek.