reken opleiding

‘Rekenen’, daar doe ik later tóch niks mee!

Veel vinden het misschien niet zo leuk: rekenen. En dan vooral het oefenen hiervan met behulp van oefenbladen…telkens die keersommen, staartdelingen, plus- en min sommen, redactiesommen en ga zo maar door, je wordt er gek van! Toch is het superbelangrijk dat je het rekenen met behulp van oefenbladen goed blijft oefenen! Dit komt omdat je later sowieso ooit een keer in je leven te maken krijgt met rekenen! Hieronder een paar voorbeelden:

Boodschappen doen?

Stel: je wilt later gaan werken als caissière bij de supermarkt. Dan moet je natuurlijk goed kunnen rekenen! Het kan namelijk gebeuren dat de kassa even vastloopt en dus niet goed berekent hoeveel geld jij moet teruggeven. Dan is het super belangrijk dat jij goed en snel kan rekenen! De klant wil natuurlijk niet 2 uur wachten op zijn/haar wisselgeld: stel de klant heeft bananen gekocht voor €1,25 en ze heeft met een briefje van €20 betaald!
Het kan natuurlijk ook andersom zo zijn: jij die iets koopt bij de supermarkt (of bij een andere winkel). Het is altijd verstandig om te controleren of je genoeg wisselgeld terug hebt ontvangen. Iedereen maakt fouten, dus ook de caissière kan per ongeluk een foutje maken. Wanneer je snel bent in rekenen kom je hier snel genoeg achter en kan je dit rustig uitleggen aan de caissière. Door het oefenen van redactiesommen kan jij hier alvast goed mee oefenen, omdat dit vaak verhaaltjes zijn die zich ook in het echte leven kunnen voordoen!

Aaah ik heb zoveel te doen! Hoe krijg ik dát allemaal gedaan in maar 5 uur?

Een ander voorbeeld is wanneer je later een goede planning moet kunnen maken! Later krijg je het waarschijnlijk nóg drukker dan dat je het nu al hebt. Zo heb je later allerlei verschillende dingen die je moet doen: werken, koken, schoonmaken en nog veel meer! Het is dus heel belangrijk dat jij al deze taken goed kan indelen en een goede planning kan maken. Hier komt ook het rekenen bij te pas! Zo moet jij goed kunnen rekenen met uren. Het zou natuurlijk super onhandig zijn als je verkeerd hebt gerekend met de uren die je beschikbaar hebt en zo de helft van de taken niet af krijgt!

Kortom: rekenen is super belangrijk! Niet alleen om op school hoge cijfers te krijgen of om op school je taken en opdrachten foutloos te kunnen maken, het is ook superbelangrijk voor in het echte leven. Door het oefenen van redactiesommen kan jij hier goed mee oefenen, omdat deze redactiesommen vaak verhaaltjes zijn uit het echte leven. Bovendien is rekenen óók belangrijk voor je vervolgopleiding. Wanneer je later naar de middelbare school gaat, verwachten zij dat je de basis al bezit. Natuurlijk hoef je je ook geen zorgen te maken als je er nog niet zo goed in bent: oefening baart kunst! Succes!