Verschillende soorten opleidingen in de bouw

Veel mensen willen graag ‘in de bouw’ werken. Er zijn echter erg veel verschillende opleidingen binnen de bouw. In dit artikel leggen we uit welke bouwopleidingen er zoal zijn, om jou een handje te helpen bij je keuze!

 

Timmerman

De meest voor de hand liggende opleiding binnen de bouw in ongetwijfeld timmerman. Als timmerman ben je voornamelijk dingen van hout aan het maken of repareren. Denk bijvoorbeeld aan deuren, kozijnen, trappen, daken en muren. Hiervoor zul je niet alleen moeten kunnen timmeren, maar ook moeten kunnen zagen. Ook leer je hoe je bouwtekeningen moet bestuderen. Andere werkzaamheden van een timmerman zijn onder meer constructies controleren, afmetingen bepalen en naden afwerken. Timmerman is dus stiekem een veelzijdiger beroep dan je in eerste instantie zou verwachten!

 

Interieurbouwer

De opleiding tot interieurbouwer heeft overeenkomsten met de opleiding tot timmerman. Bij allebei creëer je immers iets met hout. het grote verschil is dat je bij interieurbouwer specifiek gericht bent op het maken van meubels! Tafels, stoelen, kasten… Je leert allerlei soorten meubels maken!

 

Metselaar

Een ander veel voorkomende bouwopleiding is metselaar. Bij de opleiding tot metselaar leer je voornamelijk hoe je stenen aan elkaar metselt. Dit klinkt simpel, maar er zijn een hoop dingen waar je op moet letten. Zo bestaan er verschillende soorten stenen. Ook zullen de stenen op een rechte nette manier tegen elkaar geplaatst moeten worden, met daartussen voldoende metselspecie.

 

Tegelzetter

Veel mensen denken dat een metselaar en een tegelzetter hetzelfde zijn. Ze lijken dan wel veel op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Waar een metselaar een muur bouwt met stenen, plaatst een tegelzetter tegels op een wand of vloer. Dit wordt gedaan door middel van mortel, of met speciale tegellijm. Hier is weer net even iets andere kennis voor nodig. Anders hadden ze er immers wel één zelfde opleiding van gemaakt!

 

Schilder

Je zou het misschien bijna vergeten, maar ook een schilder is onderdeel van de bouwindustrie. Een net gezette binnenmuur is immers niks zonder een mooie laag verf als afwerking!

 

Een opleiding in de bouw volgen?

Heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen van welke bouwleiding je wilt gaan volgen? Meld je dan aan bij Bouwmensen!