Hoe gaat het onderwijsrecht in zijn werk?

Het onderwijsrecht is kortgezegd een verzamelnaam van alle wetten en regelgevingen die te maken hebben met het onderwijs. Dit gaat niet alleen om de verhouding tussen de school en haar docenten, maar ook tussen de leerlingen en de school. Er zijn echter wel verschillende wetten voor het primaire onderwijs en het middelbare schoolonderwijs. Het kan dan ook geen kwaad om te kiezen voor expertise bij een geschil in het onderwijsrecht.

Combinatie met andere rechtsgebieden

Het onderwijsrecht is al een verzamelnaam van alle bijbehorende wetten en regelgeving. Er zijn hierbij dan ook verschillende rechten die met elkaar te maken hebben, zoals het arbeidsrecht, bestuursrecht en ambtenarenrecht. Het ambtenarenrecht heeft er voornamelijk mee te maken dat een docent formeel gezien een ambtenaar is. Daarnaast heeft deze ook nog eens te maken met het arbeidsrecht omdat deze gewoon dezelfde arbeidsrechten heeft als ieder ander. Zo is dus al snel te zien dat het onderwijs een combinatie is van verschillende rechtsgebieden.

Wat kan een onderwijs advocaat betekenen?

Een advocaat in onderwijsrecht kan een docent bijstaan wanneer deze in beroep wilt gaan tegen het ontslag. Zij kunnen hierbij onderhandelen over een vertrekregeling en onderhandelen met de school. Vooral wanneer er sprake is van een vertrouwensbreuk met de schoolleiding is het verstandig om dit niet meer zelf uit te voeren. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je door de emotie niet meer goed onderhandelt en dat is natuurlijk zonde en zou ten koste kunnen gaan van goede ontslagpremie.

Advocaat inschakelen voor onderwijsrecht

Het is mogelijk om met een ander type advocaat te werk te gaan, maar waarom zou je niet gebruik maken van expertise. Kijk eens goed of er een SWDV advocaat in onderwijsrecht is uit jouw regio. Zij doen namelijk alleen maar zaken in het onderwijs en weten dus precies hoe alles in zijn werk gaat. Het is dan ook aan te raden om voor dit type advocaat te kiezen en niet voor een andere advocaat. Het is allemaal net wat anders in het onderwijs dan in het bedrijfsleven.

icon