Verbreed je horizon en volg je opleiding in het buitenland

Elk jaar staan er weer duizenden scholieren en studenten voor de keuze om een (vervolg)opleiding te kiezen. Nu we in een tijd leven waarin de grenzen vervagen, wordt er ook steeds vaker gekozen voor een studie in het buitenland.

Soms is het goed om je vleugels uit te slaan, niet alleen vanwege je studierichting, maar ook om jezelf persoonlijk verder te ontwikkelen. Het is toch net even anders om voor een langere tijd zonder familie en vrienden in je vertrouwde omgeving te zijn. Een studie in het buitenland brengt je dus eigenlijk veel meer dan een diploma en precies daarom is het zo interessant.

Onderwijssystemen

De onderwijssystemen verschillen per land, maar bieden juist daardoor extra mogelijkheden op de verschillende niveaus. Kom je bijvoorbeeld in Nederland niet door de selectie heen voor Geneeskunde, dan kun je ervoor kiezen om dit in Letland te doen. Uiteraard moet je wel beschikken over de juiste competenties, maar er is geen numerus fixus.

Erg populair is Studeren in Engeland, vooral doordat het financieel aantrekkelijk wordt gemaakt door de lokale overheid. Zo komen EU-studenten ook in aanmerking voor een studiefinanciëring die erg voordelig is. Mooi meegenomen is dat je deze lening pas gaat terugbetalen vanaf een bepaald minimum bruto maandloon. Ditz al rond de € 1900 zijn, zodat je zeker weet dat je de middelen hebt om het terug te betalen. Na 30 jaar wordt de lening sowieso kwijtgescholden, dus ook als je het nog niet volledig hebt terugbetaald!

Master studies of Semester

Wanneer je al je bachelor in Nederland hebt gedaan, dan is een Master in het buitenland een goede optie. De kwaliteit van vele universiteiten in Amerika is hoog en daardoor kan dit interessanter zijn voor je cv en carrière.

Mocht je de periode vanaf een jaar toch wat lang vinden, er zijn ook vele instellingen in het buitenland die de optie bieden voor een minor of semester in het buitenland. Een half schooljaar kun je dan vakken volgen binnen je studierichting, het land en de cultuur ontdekken en een leuke buitenlandervaring op doen.