Zeker voor een klein land als Nederland is het interessant om jezelf internationaal te oriënteren en ontwikkelen. Internationalisering is binnen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een belangrijk agendapunt, zo bleek onlangs nog uit een brief van 17 pagina’s van minister van Engelshoven.
Belangrijk is dat internationalisering twee kanten op gaat, want het betekent niet alleen dat er internationale studenten naar Nederland komen, maar het geeft ons ook heel veel mogelijkheden om naar het buitenland te gaan.
Middelbaar onderwijs
Binnen het middelbaar onderwijs zijn er in Nederland inmiddels circa 135 scholen die tweetalig onderwijs (tto) aanbieden. Minimaal de helft van de vakken wordt in het Engels gegeven. Scholieren krijgen ook de mogelijkheid om een maatschappelijke stage te volgen voor minimal één week. Een populaire locatie hiervoor is Londen, waar de scholieren kunnen meelopen bij een Engels bedrijf waarbij ze dan bijvoorbeeld meewerken aan de social media of het ontwikkelen van een app.
Voortgezet onderwijs
Heb je eenmaal de overstap gemaakt naar het MBO of HO, dan zijn hier ook vele opties om een buitenlandervaring op te doen, of zelfs je gehele studie in het buitenland te doen. Grenzen vervagen en de kwaliteit van engelstalige studies ligt in het buitenland hoog. Per opleiding verschillen de toelatingseisen, maar één van de oplossingen hiervoor is een zogenaamd Foundation Year, waarbij je in een soort overbruggend jaar wordt klaargestoomd voor een bachelorstudie aan een (veelal) Engelse universiteit. Je volgt basisvakken in de richting van je gewenste bachelor, maar krijgt bijvoorbeeld ook extra Engelse lessen.
Internationalisering voor leraren en personeel
Het beleid voor internationalisering vanuit de overheid beperkt zich niet alleen tot scholieren en studenten. Er zijn ook vele lerarencursussen in het buitenland beschikbaar. Vanuit de onderwijsinstellingen kan er een Erasmus+ subsidie worden aangevraagd om docenten en medewerkers, zichzelf te ontwikkelen en verbeteren. Een belangrijke cursus welke wordt goedgekeurd door Erasmus+ is de cursus Content and Language Integrated Learning, kortweg CLIL genoemd. De cursus CLIL is geschikt voor docenten die Engelstalig lesgeven in een bepaald vakgebied, zoals marketing, economie of geschiedenis. De inhoud van het programma wordt bepaald door jouw huidige taalniveau. Gedurende de cursus leer je technieken die je toe kunt passen in de klas, je vergroot je woordenschat en je verbetert lees-, schrijf-, luister- en spreekvaardigheden.