deur met sloten

Weet jij wat je moet doen in een onveilige situatie?

Het is ontzettend belangrijk dat er mensen zijn die weten hoe ze moeten handelen in het geval van onveilige situaties. Bijvoorbeeld wanneer er brand is uitgebroken, een gebouw ontruimd moet worden of er iemand onwel is geworden. Bij veel mensen is de eerste reactie dan paniek en wanneer je in paniek bent ga je meestal impulsief handelen en maak je geen doordachte keuzes. Wanneer er dan iemand aanwezig is die een veiligheidstraining heeft gevolgd kan dit een enorm positieve impact hebben. Deze persoon blijft dan rustig, weet wat er moet gebeuren om veilig met de situatie om te gaan en kan andere mensen vertellen wat ze moeten doen.

deur met sloten

Verschillende veiligheidstrainingen

Er zijn verschillende soorten veiligheids-trainingen. Zo kun je bijvoorbeeld een agressietraining volgen waarbij je leert om te gaan met agressief gedrag. Hierbij krijg je inzicht in je eigen gedrag en dat van een ander en kun je ervoor zorgen dat de situatie niet escaleert. Dit is een goede training wanneer de kans op agressief gedrag op het werk groot is, bijvoorbeeld in een winkel of in de zorg. Een veel gevolgde veiligheidstraining is natuurlijk een BHV cursus. BHV staat voor bedrijfshulpverlening. In de meeste bedrijven zijn er een aantal werknemers die een BHV diploma hebben. In geval van nood zijn zij dan degenen die ervoor zorgen dat de situatie veilig wordt afgehandeld.

 BHV cursus

Tijdens een BHV cursus leer je verschillende EHBO handelingen. Deze handelingen lopen heel erg uiteen, van het plakken van een pleister tot aan het correct gebruiken van een AED. Hierdoor weet je wat je moet doen als er bijvoorbeeld met een medewerker een ongeluk gebeurt. Bij een ongeluk is het meestal erg belangrijk dat er direct gehandeld wordt. Wanneer er bij een ernstig ongeluk namelijk te lang gewacht wordt, kan de kans op overleven aanzienlijk afnemen. Naast EHBO leer je ook andere handelingen, zoals ontruimen, communiceren tijdens een onveilige situatie, brand bestrijden en alarmeren.