onderwijs

Zo verklein je de kans op een burn-out als onderwijsmedewerker

De druk in het onderwijs is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Meer en meer onderwijsmedewerkers kampen met veel stress en sommige krijgen zelfs een burn-out. Lees hier hoe de je de kans hierop kan verkleinen.

Neem voldoende pauze

Onderwijsmedewerkers hebben de neiging om constant door te blijven werken en niet voldoende pauze te nemen. Dit geldt nog meer voor bijvoorbeeld medewerkers van onderwijslogistiek en medewerkers die onderwijsplanner zijn. In deze functies zijn er veel piekdruktes met deadlines. Als je niet voldoende pauze neemt brandt dit je op lange termijn op. Neem daarom ook als het druk is genoeg pauze. Een keer een half uur pauze per dag is niet voldoende als je de hele dag voor de laptop zit. Loop ongeveer elk uur eventjes weg van je laptop, bijvoorbeeld om een kopje koffie of thee te halen. Neem in de ochtend en in de middag ook 10-15 minuten pauze.

Werk niet te vaak over

Door de grote druk is het verleidelijk om over te werken. Als dit af en toe gebeurd is het niet erg. Op lange termijn is dit niet goed. Heb je veel last van piekdruktes in jouw functie? Ga dan in gesprek met je werkgever of je de extra uren in piekdruktes mag compenseren. Werk je structureel over? Dan is het van belang om in gesprek te gaan met je werkgever over dat de taken die je nu krijgt niet passen bij het aantal uren dat je ervoor krijgt. Houd voor dit gesprek bij hoeveel je ongeveer waar aan werkt. Zo kan je jouw taken en de bestede uren hierin goed inzichtelijk maken aan je werkgever. Hierdoor sta je sterker in dit gesprek. Een oplossing kan zijn om je meer ft te geven, indien je nog geen volledige 1 ft werkt. Een andere oplossing is om bepaalde taken te geven aan andere collega’s.

Zorg voor een goede werkplek

Door een goede werkplek kan de kans op stress verminderd worden. Als je een werkplek hebt met veel lawaai en afleiding kan dit zorgen voor meer stress. Zorg voor een werkplek die goed past bij jou. Daarnaast is het belangrijk dat je bureaustoel en bureau ergonomisch zijn. Dit houdt in dat je bureaustoel en bureau een goede werkhouding ondersteunen. Hiervoor is een bureaustoel nodig die kan worden aangepast aan jouw houding. Je moet rechtop kunnen zitten op de stoel met je benen in een hoek van 90 graden. Daarnaast moet het bureau de juiste hoogte zijn, zodat je jouw armen kunt leunen op het bureau. Een ideaal bureau is een sta/zit-bureau. Hierdoor kan je afwisselen tussen staand en zittend werken.

Onderneem ook voldoende stress verlagende activiteiten. Wat dit voor iemand inhoudt verschilt per persoon. Denk hierbij aan mindfulness, sporten, series kijken en een lange wandeling maken.