Een veilige werkomgeving en een veilig eindresultaat zijn je belangrijkste doelen als elektrotechnisch specialist. Voor de veiligheid tijdens in het ontwerp en tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, zijn er allerlei wetten, regels en voorschriften die specifiek voor de branche gelden. Deze wet- en regelgeving wordt getoetst bij vakbekwaamheid elektrotechniek. Als je de opleiding goed afrondt met het examen, kun je daarna als erkend elektrotechnicus werkzaamheden uitvoeren.
Ontwikkelingen in de elektrotechnische branche
De wereld verandert in een rap tempo en de technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Waar je vroeger vaak dezelfde installaties uitvoerde met af en toe een nieuw onderdeel in het installatieproces, krijg je nu vragen van klanten die steeds mondiger zijn geworden. Ze lezen op internet iets over gunstiger verbruik en vragen het naadje van de kous hoe dit bij een nieuwe installatie een rol kan spelen. Als elektrotechnisch specialist dien je daarom mee te gaan met je tijd en op de hoogte te zijn van innovaties en vragen die klanten hierover kunnen hebben.
Doorgroeien binnen de technische branche
Wanneer je je klantenbestand wilt vergroten of je kennis graag wilt uitbreiden, kun je als elektrotechnisch installateur altijd nog je horizon verbreden en de techniek van CV’s, gas of waterleidingen aan je kwaliteiten toevoegen. Door je basiskennis is het instappen in deze cursussen vaak geen probleem. Wil je een stapje hoger op de ladder? Dan kun je ook nog denken aan de functie van werkvoorbereider of leiding gaan geven aan een groep installateurs. Hiervoor is het van belang dat je je coachende en leiding gevende competenties ontwikkelt. Op deze manier kom je goed beslagen ten ijs en geef je jouw eigen toekomst vorm door je te blijven ontwikkelen. Je onderscheidt je hiermee van de rest en geeft een impuls aan je mogelijkheden op de arbeidsmarkt.