solliciteren

Tips voor het sollicitatieproces

Je hebt je opleiding afgerond, hoera! Na deze prestatie daalt al snel de realiteit in, je gaat opzoek naar een baan. Dit zou zo maar eens je eerste fulltime baan kunnen zijn. Dan is het goed om te weten dat de sollicitatie procedure vaak wat anders werkt dan een studenten-bijbaantje. Waar kan je op letten om de juiste vacatures te vinden, hoe bereid je je voor op het gesprek, en wat komt er nog meer bij kijken? Wij vertellen je hier vast iets meer over zodat jij goed voorbereid bent om de arbeidsmarkt op te gaan.

De juiste vacature

Er zijn tegenwoordig onwijs veel websites die vacatures verzamelen en aanbieden. Op deze websites is het belangrijk om de filter opties te gebruiken zodat je geschikte vacatures voor jouw achtergrond overhoudt. Maar je zou ook direct bij een organisatie kunnen kijken die jouw aandacht heeft getrokken. De meeste bedrijven presenteren hun vacatures ook online op hun websites. Dan kan je direct kijken of ze een plekje open hebben binnen jouw vakgebied. LinkedIn heeft ook een handige tool waar verschillende bedrijven hun vacatures op aanbieden. Je kan dan zelfs direct met je LinkedIn profiel solliciteren.

Het sollicitatiegesprek

Na het online solliciteren met je cv en een goede motivatiebrief is het altijd eventjes afwachten. Maar mag jij op gesprek komen? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent om je zenuwen zo laag mogelijk te krijgen. Natuurlijk ben je een beetje nerveus voor het gesprek, maar een goede voorbereiding kan hier al goed tegen helpen. Zoek van te voren op met wie je het gesprek hebt en wat zijn/haar functie is. Wees voorbereid op vragen over je eigen kwaliteiten en verbeterpunten. Denk ook alvast na over wat jij nog graag zou willen weten over de functie, een interessante vraag op het einde vanuit jou scoort ook vaak punten.

En verder?

Niet elke sollicitatieprocedure is hetzelfde. Zo zijn er tegenwoordig bedrijven die je vragen om een presentatie filmpje op te sturen, of misschien wel het houden bij één standaard sollicitatiegesprek. Veel grote bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om hun kandidaten door middel van een online assessment al te beoordelen vóór of na het eerste gesprek. Zo’n online assessment kan je oefenen bij hellotest.nl/. Hier kan je bijvoorbeeld ene oefenpakket bestellen voor de VIT test. En dan is het afwachten! Wij wensen je heel veel succes en hebben alle vertrouwen erin dat het gaat lukken!